» Tips på glutenfri tårta till midsommar 🎂
- Jordgubbstårta med nötter och lemoncurd
- 12 pers
- 0,5 dl kokosflingor2 msk smör (till formen)
- 4 st ägg
- 2 dl strösocker
- 1 dl hasselnötsmjöl
- 1 dl majsmjöl
- 0,5 dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
Fyllning och topping:
- 150 g hasselnötter
- 2 msk flytande honung
- 320 g lemon curd (1 burk)
- 5 dl vispgrädde
- 0,5 liter jordgubbar
Gör så här
- Ugn: 175º
Sätt ugnen på 175°. Smörj och strö kokosflingor i en form med löstagbara kanter, ca 22 cm i diameter.
Vispa ägg och socker till vitt fluff, ca 10 min. Blanda mjölsorterna med bakpulver. Vänd ner i äggvispet. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna
Fyllning och topping:
Rosta hasselnötterna i en stekpanna tills skalet börjar lossna. Passa så de inte blir brända. Häll nötterna i ett durkslag och skaka bort skalflagorna. Lägg nötterna i pannan igen. Tillsätt honung. Rosta nötterna gyllene. Sprid ut på ett bakplåtspapper. Låt kallna.
Vispa grädden fluffig. Dela kakan i två bottnar. Lägg undan 2 msk lemoncurd till garnering. Bred hälften av återstående curd på ena bottnen och täck med jordgubbar skurna i tunna skivor. Bred lite av grädden ovanpå. Lägg på den andra bottnen.
Blanda resten av lemoncurden med resten av grädden och täck tårtan med lemoncurdgrädden. Toppa med ansade, delade jordgubbar. Smält lemoncurd några sekunder i mikro. Ringla den över. Krossa nötterna grovt och klä kanterna med nötkrosset.
Receptet är från Coop.se