» Att tänka ett steg längre ibland!

Till alla bilister där ute!

Textens länk:
http://lipan.wordpress.com/2013/10/17/med-livet-som-insats/

Med livet som insats.

Igår gick jag och Tenor till ridhuset för att ha ett tömkörningspass. För att ta oss dit (eller till våra ridvägar) och tillbaka så behöver vi gå 90 meter längs Bensbyvägen. Det är 70 km/h precis förbi ridskolan och jag personligen tycker att det borde vara absolut max 50 km/h genom hela Bensbyn, men det lär jag tyvärr inte kunna ändra på.

Att bege sig ut i trafiken med häst är obehagligt. Och det beror på er bilister som inte har vett att visa hänsyn och sänka farten avsevärt, blända av och hålla rejält med avstånd. När jag för någon månad sedan skrev ett inlägg om att jag önskade att vi alla skulle visa varandra mer omtanke och hänsyn i trafiken, så fick jag väldigt blandade kommentarer. Alldeles för många tyckte tyvärr att vi ”småtjejer” till häst skulle hålla oss i skogen eller i hagen och att vi inte hade på vägen att göra. Det är tyvärr dessa människor som blåser förbi i 90 km/h med en-två meters avstånd till mig och min häst och jag tror att dessa bilförare inte riktigt förstår vad som faktiskt kan hända. Det spelar liksom ingen som helst roll att dessa människor tycker att hästar inte har i trafiken att göra. För jo, enligt lagen så har vi lika stor rätt att vara där som alla andra, men jag kan lova att vi undviker det så mycket som det bara går. Jag känner ingen ryttare som frivilligt rider på en trafikerad bilväg om det finns andra möjligheter, men för det mesta måste vi färdas en kort bit längs en sådan väg för att ta oss till skogen, skogsvägar, ridhus eller liknande.

Igår när jag och Tenor skulle gå våra 90 m längs Bensbyvägen från ridhuset till uppfartsvägen till vårt stall så blev vi omkörda av en nyare BMW 3-serie touring, mörk färg, på väg mot Örarna. Den föraren måste ha haft så otroligt bråttom att hen inte brydde sig om vad som kom i dess väg, för vi blev omkörda i kanske 90-100 km/h på några fjuttiga meters avstånd. Och hen bländade faktiskt av en bit innan, så det var ingen tvekan om att hen sett oss, plus att jag så klart hade reflexväst samt ordentliga reflexer på Tenor.
Jag tycker fortfarande att 10km/h på 10 meters avstånd är lämpligt vid hästmöte i trafiken. Det är inte alltid möjligt, det förstår jag, men till och med de allra flesta lastbilar jag någonsin mött till häst saktar ner avsevärt, så hur kommer det sig att vanliga bilister inte klarar av det?

Jag hade hoppats att aldrig behöva lägga ut sådana här vidriga bilder i min blogg, men vad är det så många bilförare inte förstår? Om ni själva överlever en krock med en häst/häst och ryttare, så hoppas jag verkligen att ni kan leva med er själva och vetskapen om att ni säkerligen dödat eller svårt skadat både häst och ryttare. Är det värt det?

"Tänk på att det kanske inte är just bilen hästen är rädd för. Det kan vara släpkärran bakom, ljuden eller något i omgivningen"








Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo