» Midsommar tårtan

Denna goda tårta åt vi igår!
 
Marängtårta med crisp och citronkräm
 

Receptet är för en tårtbotten i en långpanna som man delar på mitten och på så vis gör två tårtbottnar av. När jag gjorde tårtan igår dubblade jag satsen och gjorde två långpannor, och det går bra att dubbla rakt av.

 

Marängbotten

 

4 äggvitor (spara äggulorna till smörkrämen)
2 dl socker
3 dl Kellogs Rice Crisp

 

Vispa äggvitorna hårt, tillsätt sockret och vispa igen. Vänd på bunken och gör marängtestet: om smeten stannar i bunken är det godkänt. Vänd ner flingorna.

 

Bred ut på smort bakplåtspapper i en långpanna. Pensla pappret antingen med smör eller med rapsolja. Jag använde det sistnämnda, mycket enklare och lämnar minimalt med smak. Grädda mitt i ugnen i ca 80 minuter 125 grader.

 

Låt tårtbottnen svalna en aning i långpannan innan du vänder upp den och drar bort pappret.

 

Citronsmörkräm

 

4 äggulor
1 dl socker
1 msk mjöl
1 dl grädde
75 g smör
1 pressad citron

 

Tvätta citronen och riv skalet – jag fick användning för mitt ciseleringsjärn äntligen! – om du vill använda citronrivet som dekoration på tårtan. Mycket av smak och framförallt doft sitter i skalet så det kan höja tårtan en aning.

 

Lägg alla ingredienserna utom smöret i en kastrull. Vispa och sjud - inte koka! - tills krämen tjocknar. Ta av kastrullen från plattan och klicka ned smöret, rör till en slät kräm. Låt krämen kallna innan du monterar tårtan.

 

Gör du en liten tårta, delar du botten i två lika stora delar. Bred ut smörkrämen så att den täcker den ena bottnen, lägg den andra bottnen ovanpå. Täck hela tårtan med vispad grädde (jag hade vaniljvisp istället) och kom ihåg att ha en nypa socker eller vaniljsocker i grädden. Skiva jordgubbar och dekorera, strö ut citronskalet. Jag gjorde en liten blomma av myntablad också.

 

Tänk på att inte montera tårtan för tidigt, marängbottnen mjuknar av smörkräm och grädde. Marängbottnarna går utmärkt att frysa också!

 

 

 



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo